Blogg

Hitta alternativ till snabba kolhydrater

Ett stort problem för mig är att jag äter för stora portioner. Därför är det viktigt för mig att mäta, väga och räkna kalorier. Och det gör jag enkelt med hjälp av appen Lifesum. Däremot får jag verkligen lägga tid och energi på att planera just maten. Se till att ha rätt saker hemma – och inte krångla till det för mycket för då kommer jag att tröttna snabbt.

Jag inspireras gärna av andra, men jag vill bestämma själv. Jag skulle aldrig klara av att följa ett färdigt matschema – jag vill göra på mitt sätt. Och sen vill jag som sagt inte krångla till det för mycket. Jag lagar alltid mat i sådan mängd så att jag har minst tre matlådor över att ta med till jobbet eller äta hemma till middag. Det är skönt att slippa tänka på matlagning varje dag.

Utgångspunkten i mitt mattänk är att proteinkällan ska kunna ätas av både mig och dottern. Sen byter jag ut min kolhydratkälla till en långsammare sort. Långsammare kolhydrater gör att jag håller mig mätt längre, och jag får också minskat sug efter onyttigheter. Så när dottern äter lax i ugn och stekt potatis, så äter jag matvete/ärtor till min lax istället. Kräver lite mer jobb, men det är det värt.

Exempel på snabba kolhydrater: Pasta, potatis i alla former, ris, vitt bröd, allt som innehåller socker, och frukt.

Exempel på långsammare kolhydrater: Fullkornspasta, quinoa, matvete, fullkornsbulgur, kålrot, palsternacka, rödbetor, och grönsaker i alla former (OBS: inte majs på burk).

Ett grundtips är att ju mer finfördelat ett livsmedel är – desto snabbare kolhydrater. Potatismos är till exempel snabbare än kokt potatis, och vitt bröd är snabbare än fullkornsbröd med hela korn.

Med snabba kolhydrater menas att de snabbt får blodsockret att skjuta i höjden, för att sedan sjunka snabbt igen. Och vill man hålla sig mätt länge och slippa sötsug så är det bästa att äta långsammare kolhydrater så att blodsockret ökar sakta, håller sig på en relativt hög nivå ett längre tag, för att sedan sjunka lagom tills det är dags att äta igen.

Värsta kombon för blodsockret, och i förlängningen viktökning, är snabba kolhydrater och fett. Pommes tillhör till exempel värstingarna ur den synpunkten. Blodsockret går snabbt i taket och störtdyker sen nästan direkt. Och med de svängningarna är det svårt att bibehålla koncentrationen på jobb och skola, och motivationen att göra bra matval. Man bara MÅSTE ha något sött för att få upp blodsockret igen.

Jag kommer att ge er några mattips här på bloggen ibland. Låt er gärna inspireras – men gör sen som ni själva vill 🙂 De tre recepten nedan behöver bara kompletteras med valfri proteinkälla.

  • Gräddstuvad vitkål (1 portion): Strimla 200 g vitkål (60 kcal), stek i stekpanna, slå på 1 dl 40% grädde (370 kcal) och stek tills vitkålen är mjuk och grädden kokat in. Byt gärna till mindre fet grädde om du vill. (Gott till köttfärsbiffar.)
  • Matvete med ärtor (1 portion): Koka 1 dl matvete (245 kcal), tillsätt 1 dl gröna ärtor (56 kcal) och blanda runt när matvetet kokat klart. Låt stå en stund så att ärtorna tinas på eftervärmen. (Gott till fisk.)
  • Tomater med mozarellaost (1 portion): Skiva två tomater (38 kcal) och 125 g mozarellaost (331 kcal), och krydda med oregano. (Gott till allt!)

Just tomater med mozarellaost är verkligen en av mina favoriter! Det kan jag äta likväl till frukost och middag som till kvällsmysmat flera gånger i veckan 🙂