Blogg

Gamla vänner får vardagen att glimma

Det har varit lite tungt ett tag. Jag vet inte varför, men den där 100-procentiga inspirationen har inte riktigt infunnit sig.Varken på jobbet eller därhemma.

Jag, som älskar att laga lite annorlunda mat när jag är ledig, har inte känt den minsta uns inspiration när jag bläddrar genom de nyinköpta kokböckerna. Och på kvällarna släpar jag mig småförkyld och hurven till tv-soffan i stället för att åka till gymmet.

Jag orkar inte ens läsa alla böckerna som samlats likt drivorna av snö på mitt nattygsbord.

Men så i helgen åkte jag och en kompis till en kär vän som flyttade för många år sedan och som det var alldeles för länge sedan som vi träffade i verkliga livet.

Vi tre har väl träffats lite då och då, i olika konstellationer, men inte på djupet. Inte som förut. Och absolut inte med timmar till vårt förfogande att avhandla livets kringelikrokar.

Varför vet jag inte. Jag kan inte svara på varför jag – säkert i likhet med många andra – alldeles för ofta prioriterar bort människor som får mig att må bra och gör sådant som jag tror att jag måste.

För tio år sedan gjorde ju vi tre massor med saker tillsammans, och jag vet inte varför men det mesta slutade på ett tokroligt sätt. Vi är väl helt enkelt den sortens människor som alltid kör vilse och som ofta hamnar i konstiga situationer.

Naturligtvis blev den här resan inget undantag.

Inne i ett villakvarter i Åseda, dit GPS:n lett oss, kände jag plötsligt hur skrattet bubblade fram. Och på snorhala småländska vägar mot Linköping kändes det äntligen som om de senaste veckornas tyngd släppte från mina axlar.

När vi sedan landade i vår gemensamma väns soffa 30 mil från Karlskrona var det precis som i går.

Jag hade tänkt bort hur viktigt det är att vara med människor som man känner väl. Som man kan gapskratta tillsammans med åt sådant som bara vi vet varför det är så jäkla dumt. Men som också vet varför vissa saker är lite extra känsliga och som man måste vara varsam med.

Jag har några stycken sådana där riktigt goa vänner från förr som jag träffar alldeles för sällan. Men av en slump har vi faktiskt två helgträffar i pipeline, maken och jag. En till Åhus nästa helg och en till Helsingborg i påsk. Och snart är det dags för bokklubbsmöte med en skock galna kvinnor från Karlskrona.

Tre riktiga guldkorn som får vardagen att glimma lite extra.