Blogg

Kör de med sina maskiner för att jävlas, eller...?

Första fina sommardagen med strålande sol, endast en svag bris och en kopp kaffe på altanen. Då kör någon i grannskapet som gillar maskiner igång med sin högtryckstvätt.

Jag blir precis skogstokig. ”Måste de alltid hålla på när solen skiner?”, gnölar jag, som envist hävdar att det finns trädgårdsmarodörer som göder gräsmattan bara för nöjet att kunna klippa den oftare.

Medan maken lugnt påpekar att den som inte tål ljud från andra människor får bosätta sig långt borta i skogen – och bita ihop när naturens egna ljud pockar på.

Och den synpunkten får jag väl köpa, men det är lite irriterande när den kommer från en person som försöker se allt från den positiva sidan (vi andra framstår ju som så mycket trångsyntare och missunnsamma då.) och som vägrar låta sig störas av trädgårdsmaskiner och okynnesåkande vattenskotrar.

Men han har svårt för flaggstångens lina som fladdrar i vinden och åstadkommer ett, enligt honom, synnerligen irriterande vinande.

Ett ljud som jag inte ens hörde förrän han påpekade det.

För en sådan som mig är det också svårt att förstå att folk kan irritera sig på ljudet av barn som leker, framförallt när det ackompanjeras av knirrandet från en studsmatta. Och det vänliga plingande från ett vindspel tycker jag bara är mysigt eftersom jag förnimmer semester och någon tropisk trädgård långt borta.

Det där är ju faktiskt lite intressant, att man själv styr vilka ljud man upplever som störande. Jag tackar för tipset som jag fick av en läsare vid namn Monica. Hon hade satt upp ett vindspel, men flyttat det till sitt uterum efter att grannarna påpekat att de blev störda av ljudet.

Jag tror minsann att jag ska forska vidare i ämnet.